Ga je voor het eerst in een elektrische auto rijden? Dan is het even wennen en uitzoeken hoe het allemaal werkt om je elektrische auto op te laden. In vergelijking met een niet-elektrische auto heb je voor je 'brandstof' vaak een laadpas nodig. We bespreken in dit artikel in drie stappen hoe een laadpas aanvragen werkt.

Laadpas aanvragen in 3 stappen

1. Laadpassen vergelijken

Als eerste stap ga je laadpassen vergelijken. We geven je in deze stap handige tips en meer informatie over:

Verschillende laadpassen

Er zijn verschillende laadpassen. Zo heb je gratis laadpassen, laadpassen met een eenmalige betaling, laadpassen met/zonder abonnement, laadpassen met vaste tarieven en laadpassen met variabele tarieven.

Om een goede laadpas voor jou te vinden, speelt de prijs een belangrijke rol. De laadtarieven kunnen namelijk verschillen afhankelijk van de laadpaal, de locatie van de laadpaal en welke laadpas je gebruikt.

Over het algemeen zijn de laadpassen in te delen in: de laadpas met abonnement en de laadpas zonder abonnement.

Laadpas met of zonder abonnement?

Laad je vaak met dezelfde laadpas, en heb je bij deze laadpas de optie zonder of met abonnement, dan is een abonnement meestal goedkoper als je er meer dan 11 keer per maand gebruik van maakt. Een eventueel starttarief vervalt vaak bij de keuze voor een abonnement.

Wanneer kies je nou welke laadpas?

We raden aan om in ieder geval een laadpas uit te kiezen waarmee je het goedkoopst laadt bij laadpalen op locaties waar jij veel komt. Dit kunnen laadpalen zijn in jouw buurt, op kantoor of bij het winkelcentrum. Kijk op oplaadpalen.nl welke laadstations bij jou in de buurt zijn.

Zijn er bijvoorbeeld veel Eneco laadpalen op locaties waar jij veel komt? Kies dan voor de Eneco laadpas, om hiermee het goedkoopste tarief te betalen.

Ook in sommige steden kunnen bepaalde laadpassen een voordeligere keuze zijn. Daarom hebben we de 3 beste laadpassen op een rij gezet voor de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Tip: Vraag meerdere gratis laadpassen aan, zodat je altijd een pas bij je hebt waarmee je voor het voordeligste tarief kunt laden.

2. Laadpas aanvragen

Heb je geschikte laadpas voor jou gevonden? Vraag de laadpas aan vanuit het overzicht laadpassen in de vergelijker. Je komt vrijwel direct op een aanmeldpagina terecht. Hier vul je jouw NAW-gegevens en betaalgegevens in.

Hierop is één uitzonderingen:

  • Shell Recharge: De Shell Recharge laadpas vraag je aan door de app te installeren. Zit je gelijk op een mobiel of tablet, dan open je via de aanmeldlink ook gelijk de downloadlink naar de app voor Google Play of de App Store.

3. Laadpas activeren

Nadat je je aanvraag hebt ingestuurd, ontvang je meestal binnen 3 werkdagen, en soms zelfs al binnen 1 dag je nieuwe laadpas.

Maar dan ben je er nog niet. Vaak moet je de laadpas nog activeren om er gebruik van te maken. Hiervoor ontvang je een mail, of tegelijkertijd met je laadpas een instructie om de laadpas te activeren. Het activeren kan, afhankelijk van de laadpas, via een online account of een account via de app.

Zo zal je voor de Maingau laadpas nog je betaalgegevens via de app moeten invoeren om de pas te kunnen gebruiken.